København

Den danske kultur: Ting danskere bør gøre noget mere

Prøv noget, du ikke har prøvet før 

Danskere er dygtige til mange ting – til at lave mad, til at producere film og til at lave fantastisk kunst. Og heldigvis støtter mange danskere op om det danske kulturliv. Efter corona er danskerne strøget i teatret, til koncerter og på restauranter. Men en ting mangler: Vi er nemlig dårlige til at prøve nye ting af. Mange vælger ofte at gå til de koncerter, de har været til før i stedet for at prøve et nyt navn, vi tropper op på det samme museum igen og igen, fordi ’det kender vi, og vi vælger ofte den samme restaurant og sågar den samme ret, som vi har spist på og smagt 100 gange før. Danskerne kunne virkelig udvide deres horisonter ved at prøve nye, spændende ting af – som sagt har vi uendelig mange gode muligheder for at prøve gode ting af på den danske kulturliste herhjemme, så det er bare med at komme i sving!

Konfliktskyhed

En anden ting der virkelig kendetegner danskere, er vores konfliktskyhed – det er sjældent, at vi tør tage konfrontationer, også når de virkelig er nødvendige. I USA er der stor tradition for interventioner, hvor man konfronterer dem, man elsker med valg om, hvad de helst ved – det kan eksempelvis være valget mellem dem eller alkoholen. En sådan intervention kan være nødvendig, hvis der ikke er nogen anden udvej, og dem der afholder den, gør det fordi, de holder af personen, men ikke har kunnet trænge ind til dem på anden vis. En sådan ting kunne vi glædeligt tage mere til os i Danmark – for det er okay at passe på dem, vi elsker ved at fortælle dem sandheden. Det kan være, de har brug for hjælp til at komme af med deres problem, eksempelvis alkoholrådgivning eller behandling. Selvom det kan være en tung samtale, er den nødvendig at tage og noget, man vil se tilbage på som værende et stort skridt i den rigtige retning. Så lad os som danskere pakke konfliktskyheden lidt væk – det er okay at være ærlig. 

Janteloven 

Et sidste sted mange danskere kunne udfordre sig selv på, er at sige ’f*** janteloven’ en gang i mellem. Vi er dygtige, kloge og gode mennesker i Danmark, og det er okay at bryste sig af, at vi kan vores kram engang i mellem – det er fantastisk, at vi er et ydmygt folk, men vi må også godt være stolte af alt det, vi kan.